В пристанище Русе обработените маневри са над 8 700Само до 31 август

...
В пристанище Русе обработените маневри са над 8 700Само до 31 август
Коментари Харесай

Трафикът по Дунав се следи от Русе с последно поколение технологии

В пристанище Русе обработените маневри са над 8 700

Само до 31 август тази година миналите плавателни съдове са над 7 200, а маневрите сред корабните места в пристанищата по поречието на Дунав, които са обработили операторите на БУЛРИС, са над 29 000, оповестиха от пресцентъра на Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “.

В пристанище Русе обработените маневри са над 8 700.

Близо 20% е растежът в интензитета на работа на Речната осведомителна система (БУЛРИС) във връзка с миналите и направили активност кораби през българския сектор на река Дунав за първите 8 месеца на 2022 година в съпоставяне със същия интервал на миналата.

Системата БУЛРИС, функционираща в цялостния ѝ обсег, е открита от Държавно дружество „ Пристанищна инфраструктура “ (ДППИ) на утрешния ден (10 септември) преди 7 години. Тя обезпечава среда за продан на статични и динамични данни, свързани с безвредната работа на корабоводителите, сигурността на корабоплаването и опазването на околната среда по цялото българско поречие на Дунав.

Следвайки хода на непрекъснато разрастващите се технологии и на увеличаващите се упования за строго профилирана навременна информация, ДППИ непрекъснато надгражда и уголемява обсега на предоставяните от БУЛРИС услуги. Сред последните нововъведения е системата за визуализация на корабния трафик (VTT), предоставяща спомагателни благоприятни условия за приемане на информация за настоящи вести до корабоводителите (NTS), за виртуални навигационни знаци (AtoN-и), настоящи и планирани хидрологични и метеорологични сведения.

Стъпка в усъвършенстването на Речната осведомителна система, изпълнена от ДППИ взаимно с сътрудници от 13 европейски страни, е създаването и внедряването на единна европейска платформа за достъп до информация за вътрешните водни пътища EuRIS и система за електронно докладване (CEERIS).

Двете разработки са резултат от работата по план RIS СОМЕХ. Достъпна за потребителите е и услугата Single Window по река. За подкрепяне работата на виновните институции е създадена и система за следене на несамоходните съдове. С помощта на профилирания моторен катер БУЛРИС, оборудван с многолъчев ехолот, който снима профила на речното дъно, годишно се правят и обследвания в българския сектор на р. Дунав.

Заради ниското равнище на реката през август стотици самоходни и несамоходни плавателни съдове изчакваха в българо-румънския сектор. Корабоплаването за плавателни съдове с прегазване от 1,70 метра беше , след осъществените драгажни действия, свързани с удълбочаването на фарватера (плавателния път) край островите Белене и Батин.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР